Kielimessut

Oman äidinkielen opetus arvoonsa!

Oma äidinkieli, lapsen kotikieli, on ajattelun ja tunteen kieli, se ylläpitää siteitä omaan kulttuuriin ja omaan identiteettiin sekä tukee muuta oppimista ja muiden kielten oppimista. Erityisen merkityksellistä oman äidinkielen osaamisen ylläpito on silloin, kun muutetaan uuteen kulttuuriin ja kieliympäristöön. Hyvä kotikielen osaaminen tukee myös suomen kielen oppimista.

Helsingin opetusvirasto järjesti kahtena iltana kuluneella viikolla Kielimessut -tapahtuman, ensin Helsingin keskustassa Kaupunginmuseon tiloissa ja toisena iltana Itäkeskuksen peruskoululla. Ideana oli esitellä lasten vanhemmille ja tietysti myös lapsille itselleen kaupungin tarjoamia mahdollisuuksia kielten opiskeluun. Vieraiden kielten opettajien lisäksi paikalla olivat myös oman äidinkielen opettajat – omalla standillaan, kertomassa oman äidinkielen opiskelun mahdollisuuksista Helsingissä.

Kävijöitä kielimessujen standilla

Tänä päivänä omaa äidinkieltä on mahdollisuus opiskella varsin laajasti – hyvä niin. Helsinki esimerkiksi tarjoaa oman äidinkielen opetusta 44 eri kielellä, opetusryhmiä on reilut 300 ja lapsia on mukana liki 4500. Näistä luvuista huolimatta osa perheistä ei edelleenkään ole tietoisia oman äidinkielen opetuksesta. Kotikielen opetus on lisäopetusta, tapahtuu muiden oppituntien ulkopuolella ja usein vaatii sen, että lapsi joutuu menemään toiselle koululle näitä oppitunteja varten. Pienille lapsille pitkä siirtyminen saattaa olla hyvin vaikeaa – ellei mahdotonta –  ja vaatii perheeltä voimakasta motivaatiota järjestää lapsen kuljetus oppitunneille.

Oman äidinkielen opettajien asema vaihtelee myös hyvin paljon, saman kunnankin sisällä. Olisi oikeudenmukaista, että kotikielen opettajat saisivat kokea olevansa osa muuta opettajayhteisöä, tämä tukisi myös lasten asemaa opetuksessa.

Oman äidinkielen opettajat on vuoden 2018 keväällä perustettu oman äidinkielen opettajien ja opetuksen asemaa parantava yhdistys. Yhdistyksen tavoitteena on nostaa kotikielen oppiminen ja opettaminen muiden oppiaineiden tasolle – sekä opettajan aseman että lasten ja perheiden tasa-arvon näkökulmasta.