Koronakevät oman äidinkielen opetuksessa

Kevät 2020 oli koko maailmassa poikkeuksellista aikaa, joka vaikutti monin tavoin myös koulumaailmaan. Kouluissa siirryttiin maaliskuussa nopealla aikataululla etäopetukseen ja toukokuussa palattiin lähiopetukseen. Molemmat ajanjaksot vaativat erityisjärjestelyjä ja venymistä kaikilta koulumaailman toimijoilta.

Oman äidinkielen opettajat ry koki tärkeänä tuoda yleiseen keskusteluun mukaan opettajien näkökulman siihen, miten poikkeusaika vaikutti:
-oman äidinkielen opetuksen järjestämiseen
-opetuksesta tiedottamiseen
-käytännön opetuksen toteuttamiseen
-yhteistyöhön eri tahojen välillä
-oppilaiden oppimistuloksiin.

Oman äidinkielen opettajilla oli tämän selvityksen perusteella etäopetuksesta sekä myönteisiä että kielteisiä kokemuksia. Myönteistä oli mm. mahdollisuus antaa yksilöllisempää opetusta ja kielteistä taas huoli oppilaiden eriarvoistumisesta sekä tekniset vaikeudet. Monet kokivat, että oppilaiden oppiminen edistyi normaalisti poikkeusaikana. Opettajien kokemuksista olisi tärkeää voida oppia tulevaisuutta varten ja luoda opettajille mahdollisuuksia kehittää oppiainetta yhdessä ja jakaa opetuksen hyviä käytäntöjä. 

Kun perusopetuksessa palattiin lähiopetukseen, suuressa osassa kunnista oman äidinkielen opetus lopetettiin kokonaan. Oppilaiden yhdenvertaisuus ei tällöin toteutunut, ja olisi varmistettava, että näin ei käy jatkossa. Oman äidinkielen opettajat kokivat, että oppilaille oli entistä tärkeämpää jakaa kokemuksiaan ja kuulumisiaan omalla äidinkielellä, kun ympäristössä epävarmuus lisääntyi. Oma äidinkieli on oppilaan identiteetin kehityksen kannalta avainasemassa, eikä siitä saisi ensimmäisenä luopua.

Tämä raportti perustuu kyselyyn, johon vastasi 84 oman äidinkielen opettajaa ympäri Suomen. Kysely on valmisteltu yhteistyössä Opetushallituksen kanssa, ja se toteutettiin heti lukuvuoden loputtua toukokuussa 2020.

Pääset lukemaan koko raportin alla olevasta linkistä:

Related Posts

Ei tuloksia.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Fill out this field
Fill out this field
Syötä kelvollinen sähköpostiosoite.

Valikko