Oma porukka -vertaisryhmä

ETÄVERTAISRYHMÄ OMAN ÄIDINKIELEN OPETTAJILLE
YHTEENVETO ENSIMMÄISEN LUKUVUODEN KOKEMUKSISTA

Kirjoittaja on Viktória Tóth, ryhmän ohjaaja, tamperelainen oman äidinkielen opettaja ja maahanmuuttaneiden vertaisohjaaja

Oman äidinkielen opettajien Oma porukka -etävertaisryhmä järjestettiin lukuvuonna 2020/21 kuukausittain. Ryhmän tavoitteena oli tutustua muihin oman äidinkielen opettajiin, jakaa opettamisen kokemuksia ja saada uusia ideoita omaan työhön. Myös hyvien käytäntöjen ja huolien jakaminen korostuivat ryhmässä.

Tapaamiset kestivät kaksi tuntia, ja niihin oli mahdollista osallistua aina oman ajan, tarpeen ja jaksamisen mukaan. Vertaisryhmätoiminnalle oli selvästi tarvetta: ryhmään osallistui yleensä 8-12 opettajaa. Tapaamisissa oli yleensä mukana myös Oman äidinkielen opettajat ry:n puheenjohtaja Larissa Aksinovits, joka kertoi yhdistyksen ajankohtaisista asioista (esimerkiksi syys- ja kevätseminaareista) ja yhdistyksen tulevaisuuden suunnitelmista.

Koronan ansiosta ryhmätapaamiset järjestettiin etänä, mikä oli hyvä mahdollisuus verkostoitua ja rakentaa yhteenkuuluvuutta ympäri Suomea usein yksin ja kaukana toisistaan työskenteleville oman äidinkielen opettajille.

Ryhmätapaamisissa nousi esiin erityisesti seuraavia asioita:

  • Oman äidinkielen rooli eri perheissä, esim. miten kannustaa vanhempia käyttämään omaa
    äidinkieltä lastensa kanssa eri tilanteissa
  • Eriyttämisen haasteet oman äidinkielen ryhmissä
  • Sivutoimisten opettajien työsuhteiden kehittämismahdollisuudet
  • Moniammatillinen yhteistyö haastavissa tilanteissa
  • Mistä saada lisää materiaaleja oman äidinkielen opettamiseen
  • Kuntien väliset erot, esim. ryhmäkoot ja materiaalikulut
  • Käytännön ideat opettamiseen: miten tukea monikielistä identiteettiä, portfolion tekeminen, lukuidentiteetin kehittäminen, omaa äidinkieltä heikosti puhuvien lasten tukeminen, arvioinnin kehittäminen.

Ryhmän ohjaajana itseäni ilahdutti, että vaikka ryhmätapaamiset järjestettiin yleensä viikonloppuisin, muutkin opettajat pitävät ryhmää tärkeänä ja tulivat mukaan keskustelemaan ja jakamaan omia hyviä käytäntöjään. Sain ryhmäläisiltä hyviä opetusideoita ja täysin uusia näkökulmia esimerkiksi siihen, miten omaa äidinkieltä vain heikosti puhuvia lapsia voidaan opettaa. Ryhmä oli minullekin joka kerta voimaannuttava kokemus. Jatkan tätä työtä mielelläni myös tänä vuonna. Tule sinäkin mukaan!

,

Related Posts

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Fill out this field
Fill out this field
Syötä kelvollinen sähköpostiosoite.

Valikko